Savjeti su dostupni registriranim korisnicima
Registracija
Prijava

Premium Posao na dlanu članovi imaju dostupne dodatne materijale, sve savjete i CV primjerke dostupne za download
Postani premium član

S A V J E T I


Kako bitno utjecati na uspjeh kod zapošljavanja? Kako glumac odigra ulogu života? Kako nogometaš postane uspješan izvođač slobodnih udaraca? Kako pjevač odradi odličan koncert? Kako uspješan prodavač odradi sjajnu prezentaciju i prodaju? Razlog uspjeha su vještine koje razvijamo iskustvom, vježbanjem i pripremom. Kod traženja posla potrebno je također usvojiti određene vještine. U našim savjetima pročitajte kako pravilno vježbati i koje vještine razvijati kako bi mogli dobiti gotovo svaki posao koji želite.D E F I N I C I J E   P O J M O V A

Za dobro razumijevanje pročitanog potrebno je potpuno razumjeti ključne pojmove koji su osnova selekcijskog procesa. Ovdje pročitajte definicije pojmova koji se najčešće spominju u procesu zapošljavanja.

Selekcijski postupak – je proces ili niz aktivnosti koje imaju za cilj odabrati (selektirati) određen broj kandidata te ih zaposliti.

Životopis (CV) – je dokument na kojem su navedeni radno i obrazovno iskustvo te vještine, postignuća i interesi kandidata koji se prijavljuje na posao. Životopis je slikovito rečeno prijavnica za posao – to je dokument koji šaljete kod prijave na natječaj.

Motivacijsko pismo – je oblik zamolbe za posao u kojoj objašnjavate zašto želite raditi posao na koji se javljate te koje vještine i iskustva imate koja vas pozicioniraju kao odličnog kandidata.

Razgovor za posao (intervju) – je ključna faza selekcijskog procesa. To je razgovor s budućim poslodavcem u kojem se vi predstavljate kroz niz pitanja koje vam poslodavac postavlja. Cilj je otkriti što više o vama te procijeniti kako i koliko dobro bi se uklopili u tim i obavljali posao.

Testiranje za posao – je faza selekcije u kojoj poslodavac standardnim metodama određuje koje kognitivne i karakterne osobine i vještine imate kako bi odredili možete li dobro obavljati posao te kako bi vas usporedili s drugim kandidatima. Testiranje ponekad obuhvaća i provjeru znanja ovisno o poziciji za koju se natječete.

Vještine (kompetencije) – su skup povezanih sposobnosti, znanja i mogućnosti koje omogućuju osobi (ili organizaciji) učinkovito djelovanje na poslu ili određenoj situaciji.